“Voldoening om mensen te helpen”

Jan Boonstra / vrijwilliger Pluspunt & Klushulp

Deze ochtend komen er zes mensen op het inloopspreekuur Pluspunt van de Witte Boei. “Soms is het heel erg druk, een andere keer zijn er meer vrijwilligers dan mensen die ergens hulp bij nodig hebben.” Als voormalig medewerker van de Belastingdienst kent Jan Boonstra, vrijwilliger bij Pluspunt, de wegen. Hij begrijpt waar een aanslag op is gebaseerd en waar je moet zijn om er bezwaar tegen in te dienen. De meeste buurtbewoners komen op het Pluspunt met vragen over het invullen van formulieren, belastingaanslagen, boetes die ze niet kunnen of willen betalen, of subsidieaanvragen.

Zelf doen
“Mensen lopen subsidie mis, omdat ze eenvoudigweg niet weten dat ze er recht op hebben. Wij helpen ze daarmee”, vertelt Jan. “We zien ook veel buurtbewoners met aanslag op aanslag. Dan openen ze hun post niet meer, omdat ze bang zijn het toch niet te kunnen betalen. Wat vaak ook zo is.” Toch valt er meestal nog best één en ander te regelen, als je maar weet waar je moet zijn, weet Jan. “Maar de mensen moeten het wel zelf doen. We nemen ze steeds minder zomaar aan het handje mee. Het stimuleren van de zelfredzaamheid van de bewoners staat bij ons hoog in het vaandel.” Zo was er die ochtend een meneer met een belastingaanslag van ruim € 600,-, die wilde dat Jan de belastingdienst voor hem belde. “Hij werd een beetje boos toen ik zei dat hij dat heel goed zelf kon. Uiteindelijk heeft hij het toch gedaan en was hij heel trots op zichzelf. Nu weet hij hoe dat gaat en kan hij het een volgende keer ook.”

Fijn om te helpen
Naast vrijwilliger bij Pluspunt is Jan op woensdagmiddag klushulp bij mensen thuis. Zo vervangt hij snoeren en lampen, hangt hij schilderijen en gordijnen op en repareert klemmende deuren. “Het gaat meestal om oude mensen”, vertelt Jan. “En om kleine klusjes. Een klusjesman inhuren die ook voorrijkosten en loon berekent, is dan al gauw te duur.” Bij de klushulp wordt, net als bij Pluspunt, wel gekeken naar het inkomen van de aanvrager. Mensen onder de 75 jaar moeten zelfs een indicatie hebben. “Ik vind het leuk om te doen en ik voel me nuttig. Het is fijn om mensen te kunnen helpen, dat geeft me voldoening.” En Jan komt ook een beetje voor de gezelligheid. “Er is een oudere mevrouw, voor wie ik vaak wat kleine klusjes doe. Die behandelt me inmiddels als haar verloren zoon.”