“Iedereen kan mee-eten”

Bart Meijer / vrijwillige kok

In een glanzende, professionele keuken staat Bart Meijer in twee grote pannen soep te roeren. Eentje vegetarisch, eentje halal. “Zo kan iedereen mee-eten”, legt Bart uit, terwijl hij de uien, preien, courgettes en champignons vakkundig in stukken snijdt. Het wordt groentesoep vandaag. Alle ingrediënten zijn vers van de markt en door Bart ingekocht. “Van de opbrengst van de week ervoor doe ik inkopen, zo spelen we inmiddels quitte.”

Niet thuis zitten
Bart werkte graag en veel. Als kok, maar ook als gevangenisbewaarder en groepsbegeleider in een jeugddetentiecentrum. Tot hij twee jaar geleden door een ongeluk voor 85% werd afgekeurd. “Daar zit je dan. Altijd gezond geweest en vol in het leven, zit je opeens thuis.” Dat was voor Bart niet lang vol te houden. “Ik zag in het buurtkrantje dat ze koks zochten, daar ben ik meteen op af gegaan.” Sindsdien maakt Bart soep voor zijn buurtgenoten.

Wat begonnen is met soep voor de moeders uit de buurt, die tussen de middag op de bankjes in het speeltuintje voor de Witte Boei zaten, is inmiddels uitgegroeid tot een vaste groep soepeters van 35 mensen. “En het zijn niet alleen medewerkers, hoor! De dames die voor de soos komen, eten ook vaak een kopje soep mee. En mensen blijven hangen, nadat ze bij het inloopspreekuur zijn geweest.”

Gezellig en niet duur
Het idee van de kop soep voor € 1,- is om mensen dichterbij elkaar te brengen, om contact te stimuleren tussen buurtbewoners onderling. Maar niet iedereen schuift met zijn kop soep bij de groep aan. “En dat is natuurlijk ook prima”, vindt Bart, “Sommige mensen komen niet zozeer voor de gezelligheid, maar omdat onze soep niet duur is. Voor een tweede euro krijgen ze ook een bakje mee naar huis. Hebben ze voor nog een dag eten.” Binnenkort opent de Witte Boei om dezelfde redenen het maandagavondrestaurant. Een driegangendiner voor € 5,-, gekookt door Bart. “Fijn, want alleen soep maken, is uiteindelijk wat eenzijdig. In het maandagavondrestaurant kan ik mijn ei beter kwijt.”

Leuke contacten opdoen
Maar vrijwilliger zijn bij de Witte Boei is voor Bart meer dan koken alleen. “Je doet heel wat leuke contacten op en je bent weer even weg uit huis.” En terwijl hij nog een kop soep inschenkt, zegt hij: “Voor mij is het voldoende om de mensen te zien genieten. En als ze me komen vertellen dat mijn soep lekker was, vind ik dat leuk. Daar doe je het tenslotte voor.”